10 +1 τρόποι για αποδοτικό διάβασμα

Η έννοια και η διαδικασία του διαβάσματος είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο, με τους περισσότερους να συγκλίνουν σε αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Παρόλα αυτά με τους παρακάτω τρόπους ελπίζουμε να βοηθήσουμε στην δημιουργία μιας πιο θετικής άποψης για τη διαδικασία του διαβάσματος. Για παράδειγμα:

  • Δημιούργησε σημειώσεις για το κάθε κεφάλαιο

Συνήθως ένας ανασταλτικός παράγοντας σε θέματα διαβάσματος είναι η υπέρογκη ύλη που πρέπει να διαβαστεί, η οποία εμπεριέχει αμέτρητες πληροφορίες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το εμπόδιο είναι σημαντικό ο αναγνώστης να κρατάει σημειώσεις με τις πιο βασικές πληροφορίες του κεφαλαίου, ώστε όταν γίνεται η επανάληψη, η βασική πληροφορία να έχει εντυπωθεί καλύτερα στο μυαλό.

  • Χρησιμοποίησε MEMORY CARDS

Ένα απλό και μη-χρονοβόρο κολπάκι για εύκολη απομνημόνευση κύριων σημείων ενός κεφαλαίου, είτε είναι θεωρητικά ή θετικά, είναι η χρήση μικρών memory cards. Αυτές μπορεί να έχουν την μορφή μικρών σημειώσεων σε Post-it χαρτάκια, που εμπεριέχουν τις απολύτως βασικές πληροφορίες που πραγματεύεται το κεφάλαιο, είτε είναι ιστορικά θέματα, ημερομηνίες είτε μαθηματικοί τύποι. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται απλοποίηση της βασικής πληροφορίας και η γραφή της βοηθά στην καλύτερη απομνημόνευση κάνοντας την επανάληψη εύκολη.

  • Χώρισε το κείμενο σε μικρά “εύπεπτα” κομμάτια

Ο μεγάλος όγκος πληροφορίας είναι συχνή πηγή άγχους που προκαλεί έντονη εγκεφαλική σύγχυση. Για αυτό είναι σημαντικός ο “τεμαχισμός” της πληροφορίας σε μικρά κομμάτια με την χρήση διαφορετικού χρώματος υπογραμμιστικού μαρκαδόρου. Έτσι η πληροφορία δεν φαντάζει τόσο απέραντη και μπορεί να απομνημονευτεί ευκολότερα, μιας και το κάθε “τμήμα” έχει μικρότερο μήκος απ΄το συνολικό.

  • Θέσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση ενός κεφαλαίου

 Η διαδικασία του διαβάσματος για πολλού φαντάζει ατέρμονη που απλώνεται σε μεγάλο εύρος χρόνου, δημιουργώντας αισθήματα απελπισίας και stress. Τα αισθήματα αυτά προκαλούν αποστροφή σε πολλούς ανθρώπους διότι δεν ξέρουν πως να οριοθετήσουν τα κεφάλαια που είναι για διάβασμα. Το πρόβλημα λύνεται με την δημιουργία ενός λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για κάθε ένα κεφάλαιο που πρέπει να διαβαστεί και το χρονικό όριο στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.

  • Συχνή επανάληψη μετά την ολοκλήρωση κεφαλαίων

Την λύση σε ένα αιώνιο πρόβλημα του διαβάσματος έδωσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Ένας αποδοτικός τρόπος να απομνημονευτούν πολλές πληροφορίες ενός κεφαλαίου, είναι η συχνή επανάληψη μετά την ολοκλήρωση του, εξάλλου, “Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως”.

  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου για τη πρόοδο σου

Παραμένοντας στην ίδια φιλοσοφία με παραπάνω, η επίδραση της θετικής γλώσσας αναφοράς στον εαυτό μας, μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα στην απόδοση μας. Σε θέματα διαβάσματος για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για την πρόοδό του, και να τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και ζήλο μέχρι να ολοκληρωθεί η ύλη.

  •  Απόβαλε κάθε είδους διάσπαση από το χώρο του διαβάσματος

Στην τεχνοκρατούμενη εποχή που ζούμε είναι εύκολο η προσοχή να δοθεί περισσότερο σε πράγματα που προκαλούν ευχαρίστηση παρά σε υποχρεώσεις, μιας και η πρόσβαση σε αυτά είναι άμεση και εύκολη. Επειδή όμως το διάβασμα είναι μια ασχολία που απαιτεί πλήρη συγκέντρωση για να είναι παραγωγική, οι λοιποί περισπασμοί καλό είναι να βρίσκονται σε άλλο, ξεχωριστό χώρο για όλη τη διάρκεια του διαβάσματος.

  • Κατάλαβε τις ανάγκες και την “φάση” που βρίσκεται το σώμα σου

Η πορεία προς την επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αντιθέτως είναι ανηφορική και με πολλά σκαμπανεβάσματα, σαν το roller coaster. Είναι λογικό και επόμενο να υπάρχουν μέρες και ώρες γεμάτες παραγωγικότητα και ενέργεια και άλλες με λιγότερα αποθέματα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προγραμματιστεί το διάβασμα γύρω από αυτό το ατομικό “ρολόι”, χωρίς συγκρίσεις με άλλους, αλλά με πλήρη κατανόηση των αναγκών και της μοναδικότητας μας.

  • Ένταξε το διάβασμα στην καθημερινότητα σου

Η καθημερινότητα για κάθε άνθρωπο διαφέρει, εμφανίζοντας ομοιότητες με άλλους αλλά και μοναδικά στοιχειά, συνήθειες, ανάλογα τον άνθρωπο. Η ένταξη του διαβάσματος ως μια από αυτές τις προσωπικές συνήθειες, που εμπλουτίζουν την καθημερινότητα μας, δίνει στο διάβασμα άλλη σημασία. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνήθεια προκαλεί εξοικείωση, καθώς η τριβή μαζί του μειώνει αισθητά το άγχος, την αναβλητικότητα που το χαρακτηρίζουν.

  • Άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης του διαβάσματος

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν. Αυτό όμως έχει ως ένα βαθμό τις ρίζες του στην αρνητική ή θετική προδιάθεση απέναντι στο συγκεκριμένη κατάσταση. Εάν το διάβασμα αντιμετωπίζεται ως μια αναγκαστική αγγαρεία, η απόδοση σε αυτό δεν θα είναι η λαμπρότερη. Αντ’αυτού  εάν αντιμετωπιστεί ως αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής από το οποίο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επωφεληθεί εάν το επιδοθεί σε αυτό και αξιοποιήσει, η απόδοση βελτιώνεται αισθητά.