Ασφάλεια στο διαδίκτυο

internet online security

Στο σημερινό κόσμο, το διαδίκτυο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγεία αλλά και την επικοινωνία. Η διαδικτυακή ασφάλεια είναι μία βασική δεξιότητα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Ωστόσο, δεν υπάρχει σωστή διαπαιδαγώγηση για το πως να μένουμε ασφαλείς κατά την περιήγησή μας. 

Ας εξετάσουμε  τη σημασία της ψηφιακής υπευθυνότητας και μερικές συμβουλές για την προώθηση θετικών και ασφαλών διαδικτυακών εμπειριών. 

Η ψηφιακή υπευθυνότητα αναφέρεται στην ηθική χρήση της τεχνολογίας και περιλαμβάνει το σύνολο των συμπεριφορών και δεξιοτήτων που προάγουν την ασφαλή αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο. Επίσης, περιλαμβάνει το σεβασμό των άλλων, τόσο στην ιδιωτική ζωή όσο και στα δικαιώματα τους. 

Βασικά στοιχεία για την σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά

Netiquette (Κώδικας δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο) 

Πρόκειται για το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν την αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ δύο ή περισσότερων χρηστών του Διαδικτύου κατά την ηλεκτρονική τους επικοινωνία. 

Η διδασκαλία των μαθητών και των γονέων στην κατάλληλη διαδικτυακή συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γλώσσας με σεβασμό, της αποφυγής του διαδικτυακού εκφοβισμού και του τρολαρίσματος στην ψηφιακή επικοινωνία.

Αναγνώριση του εκφοβισμού στο διαδίκτυο

Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού και εκμάθηση σχετικά με το πως να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν στον διαδικτυακό εκφοβισμό οι νέοι. 

Επιπλέον, οι γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να προωθήσουν τον ανοιχτό διάλογο και να μάθουν στους νέους να υποστηρίζουν τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Προστασία της ιδιωτικής ζωής

Εκπαίδευση των μαθητών και των γονέων σχετικά με τη σημασία της προστασίας των προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. 

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να μάθετε πως να χρησιμοποιείτε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, να ενεργοποιείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να είστε προσεκτικοί στην κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Παιδεία στα μέσα ενημέρωσης

Ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης για την αξιολόγηση και ανάλυση των διαδικτυακών πληροφοριών.

Συγχρόνως, χρειάζεται να διδάξτε τους νέους να διακρίνουν μεταξύ αξιόπιστων και παραπληροφορημένων πηγών, να αναγνωρίζουν την προκατάληψη και την προπαγάνδα και να αξιολογούν την αξιοπιστία του διαδικτυακού περιεχομένου. Αυτό ισχύει και για τις μεγαλύτερες γενιές που δεν μεγάλωσαν με την τεχνολογία. 

Πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ

Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι είναι αξιόπιστοι και μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή κατεβάζετε άγνωστα αρχεία. Οφείλετε να σκέφτεστε με κριτική πριν μοιραστείτε ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους στο διαδίκτυο.

Έχετε επίγνωση του ψηφιακού σας αποτυπώματος

Συζητήστε την έννοια του ψηφιακού αποτυπώματος και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκεφτούν πώς αυτά που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο μπορούν να επηρεάσουν τη φήμη τους και τις μελλοντικές τους ευκαιρίες. 

Εξασκηθείτε στην ασφαλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Διδάξτε στους μαθητές να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων απορρήτου, των αιτημάτων φιλίας και της προσεκτικής σκέψης πριν από τη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών ή φωτογραφιών.

Αναφέρετε και ζητήστε βοήθεια

Συζητήστε γιατί πρέπει να αναφέρετε ακατάλληλο ή επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο και ενθαρρύνετε τα παιδιά να ζητούν βοήθεια από έναν έμπιστο ενήλικα.

Όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο και πιο σεβαστό διαδικτυακό περιβάλλον.