Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΠΩΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ.

Είναι γνωστό ότι στο άκουσμα της λέξης “Μαθηματικά” οι περισσότεροι νέοι δείχνουν μία αποστροφή. Σίγουρα όχι έλξη. Στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αντίθετα δείχνουν μία προθυμία, βλέποντάς την σαν μέσο επικοινωνίας αλλά και δικής τους χαλάρωσης και εκτόνωσης.

Κι όμως, τα μαθηματικά, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ξένη γλώσσα. Μία γλώσσα επικοινωνίας. Η απόλυτη γλώσσα επικοινωνίας. Με ποιούς; Με οποιοδήποτε εύλογο ον. Αν ένας μαθητής έχει διδαχθεί Τα Μαθηματικά με αυτόν τον τρόπο, τότε σίγουρα τα βλέπει πιο ενδιαφέροντα και από τις γλώσσες με “περίεργους” ήχους ή και από τρόπο γραφής ( κινέζικα, αραβικά, ρώσικα κλπ.). Και φυσικά η εκμάθησή τους , τους δημιουργεί συγκινήσεις αλλά και στιγμές ευτυχίας μόνο και μόνο από την ανάγνωση αυτών των περίεργων συμβόλων, αλλά και η κατανόηση φράσεων που στους πολλούς είναι είναι απρόσιτες και “ακαταλαβίστηκες”.

Ας δούμε λοιπόν τα μαθηματικά σαν μία ξένη γλώσσα.Τη γλώσσα της λογικής. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει ένας μαθητής είναι η αλφάβητος αυτής της γλώσσας. Οι αριθμοί και τα σύμβολα. Ακολουθούν οι παράμετροι και οι μεταβλητές, όλα αυτά που σχηματίζουν τα δεδομένα. Δεδομένα ορίζουμε ότι είναι μη αμφισβητήσιμο και κοινά αποδεκτό. “Ένα και ένα κάνει δύο”.
Ένας νέος που κατανοεί τη σημασία των δεδομένων είναι φυσικό να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στην προσωπική του ζωή. Καταγράφει αυτά που είναι μη αμφισβητίσημα. Μπορεί να ξεχωρίσει την επεξεργασμένη πληροφορία, από την ίδια πληροφορία. Μπορεί και σκέφτεται. Έτσι πετυχαίνει να δημιουργεί μία βάση πάνω στην οποία θεμελιώνει τη σκέψη του.

Το επόμενο βήμα στα μαθηματικά είναι η ανάλυση αυτών των δεδομένων. Παραγωγική ( βγάζω συμπεράσματα για τα πολλά και το εφαρμόζω στα λίγα) ή επαγωγική ( βγάζω συμπεράσματα για τα λίγα και τα επεκτείνω στα πολλά), μαθαίνει στο νέο που το χρησιμοποιεί να είναι ακριβής, στο λόγο και στις πράξεις του. Να επικρατεί το λογικό του θυμικού του. Να είναι δηλαδή ενάρετος (αφού αυτός είναι και ο ορισμός της αρετής). Και μόνο με τη συλλογή αρετών μπορεί να ανέβει τον ατελή ανήφορο της αριστείας.

Για να φτάσει στο συμπέρασμα. Στην απάντηση – λύση του προβλήματος. Η εφαρμογή στην προσωπική του ζωή είναι να προσπαθεί να συμπεραίνει, να καταλήγει, δηλαδή να ευτυχεί.
Γιατί ευτυχία νιώθει όποιος καταλήγει να ξέρει τι θέλει, μέσα από τη σωστή καταγραφή των δεδομένων του, τη σωστή ανάλυση αυτών και την δημιουργία αποτελέσματος.
Το αποτέλεσμα μπορεί να κατακτηθεί μόνο όταν καταγραφεί και στοχοποιηθεί.

Τα μαθηματικά λοιπόν είναι τρόπος ζωής. Ο τρόπος που βοηθάει τον νέο που τα γνωρίζει να ευτυχίσει.

Τζόγιας Θεόδωρος, Μαθηματικός

Συνιδιοκτήτης του Δικτύου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΑΡΕΙΜΑΝΙΟ

* * Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Eduτοις” (έκδοση 01, Άνοιξη 2016) που κυκλοφόρησε δωρεάν και είναι μία ευγενική χορηγία των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΑΡΕΙΜΑΝΙΟ