Ποιές είναι οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ;

Τα αρχικά “ΕΠΑΛ” αποτελούν συντομογραφία για τα Επαγγελματικά Λύκεια και σηματοδοτούν την ύπαρξη επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης στην χώρα μας, σε διάφορους τομείς επαγγελμάτων, στους οποίους επιλέγει ο κάθε μαθητής να ειδικευτεί , βάσει της ιδιοσυγκρασίας του και των προσωπικών του προτιμήσεων.


Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ μετά το πέρας της φοίτησης τους παίρνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3, εκτός από το Απολυτήριο Λυκείου, έπειτα από ενδοσχολικές εξετάσεις συγκεκριμένα για τα ΕΠΑΛ. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους, οι μαθητές των ΕΠΑΛ διδάσκονται εις βάθος μαθήματα Γενικής Παιδείας , ίδια με αυτά του Γενικού Λυκείου (μαθηματικά, ελληνική γλώσσα όπως λογοτεχνία και Νέα Ελληνική γλώσσα , χημεία, φυσική, αγγλικά και φυσική αγωγή).


Στην συνέχεια, σε αντίθεση με το Γενικό Λύκειο, οι μαθητές ΕΠΑΛ, στις 2 τελευταίες τάξεις, Β’ και Γ’ Λυκείου, καλούνται να επιλέξουν Τομέα Ειδικότητας από τις 8 διαθέσιμες κατηγορίες , των οποίων το περιεχόμενο καθορίστηκε εκ νέου από την Κυβέρνηση. Το διάγγελμα αυτό αφορά όλα τα ΕΠΑΛ (πρότυπα και μη) με βάση την εκάστοτε περιφερειακή διεύθυνση για το σχολικό έτος 2023-2024, όπως ορίζει το σχετικό ΦΕΚ.


Συγκεκριμένα οι 8 Τομείς Ειδικότητας ΕΠΑΛ είναι :

  1. ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  2. ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
  3. ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  4. ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΥΕΞΙΑΣ
  5. ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
  6. ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
  7. ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  8. ΤΟΜΕΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Επιπλέον οι μαθητές των ΕΠΑΛ δικαιούνται να συμμετέχουν σε Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις , για τη διεκδίκηση θέσεων σε σχολές Τ.Ε.Ι., εξεταζόμενοι σε 4 μαθήματα (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας ΕΠΑΛ).


Σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα των μαθητών, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης Αρειμάνιο είναι πιστοί συνοδοιπόροι σε κάθε τους βήμα. Με το αδιάκοπο μεράκι μας , φροντίζουμε προσωπικά τον κάθε μαθητή, με σκοπό να φτάσει στο έπακρο του συνόλου των δυνατοτήτων του, μέσω μιας διαδραστικής μεθόδου εκμάθησης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες του. Η απόκτηση Πτυχίου Ειδικότητας ΕΠΑΛ μαζί με την εκπλήρωση στόχων και ονείρων, γίνονται πραγματικότητα χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό καθηγητών μας, με χρόνια εμπειρία σε κάθε μάθημα ειδικότητας ΕΠΑΛ . Η καθοδήγηση σε αυτό το ταξίδι και η μετάδοση των γνώσεων πραγματοποιείται με συχνή τριβή σε ειδικά τεστ προσομοίωσης που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του άγχους και στην ενίσχυση της πίστης στις μοναδικές τους ικανότητες. Έτσι, με σσυμμάχους τη διαύγεια και την αντικειμενικότητα που χαρακτηρίζουν τις μεθόδους μας, ο δρόμος της επιτυχίας για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, γίνεται λαμπρός.


Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες ΕΠΑΛ για το νέο σχολικό έτος 2023-2024 όπως αυτές καθορίστηκαν με απόφαση του υπηρεσιακού Υπουργού Παιδείας Χρ. Κίττα.

Ειδικότητες ΕΠΑΛ

Καθορίστηκαν με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας Χρ. Κίττας, οι τομείς της Β’ τάξης και οι ειδικότητες Γ’ τάξης που θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2023-2024 σε κάθε Επαγγελματικό Λύκειο και Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΦΕΚ για Ειδικότητες ΕΠΑΛ 2023-2024

Oι τομείς της Β’ τάξης και οι ειδικότητες Γ’ τάξης που θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2023-2024 σε κάθε Επαγγελματικό Λύκειο και Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο.
ΑΡΧΕΙΟ pdf / 1 MB