Πως να προετοιμαστείτε αποτελεσματικά για τις εξετάσεις

Η αποτελεσματική προετοιμασία για μια εξέταση είναι το κλειδί για την επιτυχία, όμως αποτελεί πρόκληση για τους περισσότερους, ειδικά με ένα πολυάσχολο πρόγραμμα.
Γι’ αυτό θα χρειαστεί να αναπτύξετε τη συνήθεια της επαρκούς μελέτης και να πράξετε με μια στρατηγική προσέγγιση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε και να σας βοηθήσουν να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα απαραίτητα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε με σκοπό να διασφαλίσετε μια πλήρη προετοιμασία και να αποδώσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

Τεχνικές διαβάσματος

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσετε ποιος τύπος διαβάσματος σας ευνοεί. Δε λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, οπότε θα χρειαστεί να ανακαλύψετε τι σας ταιριάζει. Εάν είστε ακουστικός τύπος, μαθαίνετε καλύτερα όταν ακούτε την παράδοση ενός μαθήματος, είτε με ομιλίες γύρω από το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Από την άλλη εάν είστε οπτικός τύπος, είναι απαραίτητο να βλέπετε αυτό το οποίο διαβάζετε, δηλαδή από σημειώσεις, διαγράμματα είτε υπογραμμίσεις στο βιβλίο σας.

Πρόγραμμα μελέτης και χρόνου
Ξεκινήστε με την οργάνωση του χρόνου σας με ένα ρεαλιστικό και καλά δομημένο πρόγραμμα. Σημειώστε πόσα διαγωνίσματα έχετε καθώς και την ύλη του καθενός για να έχετε μία καθαρή εικόνα.
Ορίστε ιδανικά χρονικά διαστήματα για κάθε θέμα, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη εστίαση σε όλα τα μαθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας να προετοιμαστεί και να μην αφήσετε το διάβασμα τελευταία στιγμή.

Μορφή εξετάσεων
Κατανοήστε και εξοικειωθείτε με τη μορφή των διαγωνισμάτων, καθώς και εξασκηθείτε με παλαιά θέματα και ασκήσεις του μαθήματος.
Έτσι θα ξέρετε τι να περιμένετε και θα έχετε και μία αίσθηση για τους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται.

Οργάνωση του χώρου σας
Διατηρήστε το υλικό μελέτης σας καλά οργανωμένο, συμπεριλαμβανομένων των σημειώσεων, των βιβλίων και τυχόν πρόσθετων πηγών.
Δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο μελέτης, άνετο, φωτεινό και χωρίς περισπασμούς.
Εξερευνήστε αν σας βοηθά να ακούτε μουσική, να διαβάζετε με τους φίλους, σε βιβλιοθήκες ή αν θέλετε απόλυτη ησυχία.

Τακτικά διαλείμματα
Δεν είναι η καλύτερη τακτική η πολύωρη μελέτη, γιατί ο εγκέφαλος χρειάζεται διαλείμματα για να επανακτήσει την προσοχή του. Για παράδειγμα, κάντε μερικά διαλείμματα για λίγα λεπτά ανά μία ώρα ή για ένα εικοσάλεπτο ανά δύο ώρες. Βέβαια το πιο σημαντικό μέρος της μελέτης είναι να αναπτύξετε μια ρουτίνα που να ταιριάζει στο στυλ μελέτης σας.

Υγιεινά σνακ
Κρατήστε το σώμα και τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και βελτιώστε τη μνήμη σας επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και πρωτεΐνες. Τέτοιες είναι τα φρούτα, η μαύρη σοκολάτα, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.α.

Διαχείριση του στρες
Δώστε βάση σε ασχολίες για να μειώσετε το άγχος. Μπορείτε να κάνετε γυμναστική για να ξεδώσετε και να βελτιώσετε την διάθεσή σας. Επίσης, κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε επαρκώς για να έχετε δυνάμεις και να διαχειριστείτε την ευημερία σας.

Εν κατακλείδι, η αποτελεσματική προετοιμασία για τις εξετάσεις απαιτεί στοχευμένη προσπάθεια από την αρχή του μαθήματος. Ακολουθώντας τις συμβουλές που περιγράφονται παραπάνω θα βελτιώσετε τις συνθήκες μελέτης σας. Ωστόσο, να θυμάστε πως δεν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική διαβάσματος. Θα χρειαστεί να βρείτε αυτό που λειτουργεί στο στυλ σας και με τη σωστή πειθαρχία και νοοτροπία θα καταφέρετε να επιτύχετε.